Gratis verzending vanaf 50 euro

Recepten

Ontdek de Portugese keuken!
PortugeseWijnen & Zo neemt je mee op een culinaire ontdekkingstocht door authentieke Portugese recepten met een rijk verleden.

Bom apetite !

Portugese recepten

Klassieke Kerstkalkoen

Klassieke Kerstkalkoen
Peru de Natal
Christmas Turkey

Pekelbad
1 kalkoen 3-4 kg ( totaal 3 uur in de oven)
200gr. Zout
3 citroenen
1 kopje azijn

Vulling
100gr. kippenlevertjes
100gr. kippenmaagjes
100gr. kippenhartjes
100gr. Portugese chorizo
100gr. vet spek
1 grote aardappel
1 grote ui
4 tenen knoflook
1 pot groene olijven
1 bosje peterselie
peper + zout
cayennepeper
250ml. olijfolie

Stap 1
Neem een grote pan met koud water en los het zout op. Pers de citroenen (gebruik ook de schillen) doe dit samen met de azijn in de pan met zout en dompel de kalkoen onder. De kalkoen moet geheel onder water staan. Zet de pan in de koelkast of op een koele plek tot de volgende dag.

Stap 2
Kook de aardappel in de schil, giet af en laat afkoelen. Verwarm 125ml. olijfolie en bak de chorizo en het spek. Voeg de gesnipperde uien, knoflook, laurierblad toe en bak ze lichtbruin. Voeg de levertjes, maagjes, en de hartjes toe. Laat ca. 30 minuten zachtjes koken. Als het geheel te droog wordt extra olijfolie en water toevoegen. Doe alle ingrediënten, de helft van de peterselie en een kopje olijven in een blender. Enige keren malen totdat een fijne massa is ontstaan. Deze paté op smaak afmaken met peper, zout en een snufje cayennepeper.
 
Stap 3
Verwarm de oven op 200 graden. Haal de kalkoen uit de pekel en spoel af. Vul de lichaamsholten (ook bij de nek) met de paté. Naai de gevulde kalkoen dicht met naald en draad. Bind de poten aan elkaar vast. Maak een pasta van 5 el. olijfolie en cayennepeper en kwast de kalkoen hiermee in. Zet de kalkoen in een grote braadslee en voeg een kopje water toe. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden en laat de kalkoen zachtjes één uur garen. Voeg tijdens het braden eventueel nog olijfolie toe en bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht. Na 60 minuten de oventemperatuur verhogen naar 180 graden en laat de kalkoen hier twee uur in. Als de bovenkant bruin is de kalkoen met behulp van een ovenhandschoen omdraaien en goudbruin laten garen.
Serveer de kalkoen in een mooie schaal en strooi de resterende peterselie en de groene olijven over de kalkoen. Schep de saus in een kom. Eet de kalkoen met witte rijst en gekookte groenten. Geniet vooral van de heerlijke vulling.

Pompoenbeignets Pompoenbeignets
Sonhos de Abóbora

Ingrediënten
20 gr. verse gist
1 dl. melk
350 gr. bloem
sap van 1 sinaasappel
2 eieren
50 gr. suiker
zonnebloemolie
kaneel
poedersuiker

Stap 1
Kook de geschilde stukken pompoen in circa 20 minuten gaar. Giet de pompoen af en pureer.
De gist aanmengen met lauwe melk. Doe de bloem in een kom en voeg geleidelijk de lauwe melk, de eieren, de gepureerde pompoen, de suiker en sap van een geperste sinaasappel toe. Klop alles tot een mooi glad beslag. Het beslag toedekken en op een warme plaats 60 minuten laten rijzen tot het deeg verdubbeld is.

Stap 2
Verhit de olie in de frituurpan tot 180̇°C. Maak met twee soeplepels balletjes van pompoenbeignets. Frituur 4 á 5 balletjes tegelijk in ca. 5 min. tot ze mooi bruin en gaar zijn. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en uit laten lekken op keuken papier. Bestrooi ze royaal met poedersuiker en kaneel.

Wijntip: Tawny Port Castello de Alba

SALADE VAN kabeljauw met kikkererwten Salade van kabeljauw met kikkererwten
Salada de bacalhau com grão

Hoofdgerecht voor 4 personen

Volgens de Portugezen zijn er wel 100 recepten met bacalhau. De zomer is een mooi seizoen voor dit recept.
Koop de gedroogde bacalhau ( ook wel beukvis/stokvis genoemd) bij speciale viswinkels en laat de bacalhau in stukken snijden.

Ingrediënten
600 gr. gedroogde bacalhau
1 pot kikkererwten
3 middelgrote vastkokende aardappelen
2 eieren
2 middelgrote uien
1 laulierblad
2 teentjes knoflook
1 pot olijven
1 bakje koriander
75ml. olijfolie extra virgem
Enkele druppels citroensap of azijn

Stap 1
Week de bacalhau met de huid naar beneden minstens 24 uur en ververs het water regelmatig (ongeveer 3 keer). Kook de vis met het laurierblad, de tenen knoflook in 30 minuten. Het water afgieten en de vis laten afkoelen.
Kook de aardappelen met schil en zonder zout in 15 min. gaar, giet af en laat iets afkoelen.
Kook de eieren in 7 min. bijna hard. Laat schrikken, pel ze en snijd in parten. Snijd de uien in dunne schijven.

Stap 2
Haal de graten en de vellen met de hand of met een mes zorgvuldig van de bacalhau af. De vis met en vork grof uit elkaar halen en in een ruime schaal doen. De kikkererwten in een pan doen, opwarmen en afgieten. Doe alle ingrediënten in de schaal bij de vis en besprenkel het gerecht met de olijfolie en enkele druppels citroensap. Bestrooi de salade rijkelijk met koriander en olijven.

Lekker met gekookte rijst!

Welke wijn bij de salade van bacalhau met kikkererwten?
Drink de volle witte Quinta dos Termos of een gekoelde rode Quinta Sao Tiago.

Bacalhau-weetjes.
Wist u dat de Portugezen jaarlijks 70.000 ton bacalhau consumeren en dat de gedroogde bacalhau hoofdzakelijk uit IJsland en Noorwegen afkomstig is.

Portugese omelet met chorizo
Omelete de chouriço

recept omelet

6 personen

6 eieren
1 ui
Peper en zout
1 handje peterselie
100 gram plakjes chorizo (bij voorkeur Portugese)
2 eetlepels olijfolie

Klop de eieren los. Meng de fijn gesneden ui, peterselie zout en peper erdoor. Verhit de koekenpan, voeg de olijfolie toe en bak kort de plakjes chorizo. Schenk het eiermengsel in de pan bij de plakjes chorizo. Verdeel de omelet over de hele pan door de pan schuin te houden. Laat de omelet circa 10 minuten zachtjes stollen.

Chorizo - weetjes!
Portugese chouriço (chorizo) is verfijnder, zacht van smaak en gastronomisch breed inzetbaar.

Portugese boerenkoolsoepPortugese boerenkoolsoep
Caldo Verde


1 dl olijfolie
100 g chorizo in plakjes
2 teentjes knoflook
1 ui
500 g aardappels
2 l groentebouillon
zout
450 g boerenkool julien gesneden

Bouillon, geschilde aardappelen, knoflook en uien 30 minuten zachtjes laten koken. Pureer de aardappelen in de bouillon met een staafmixer. Voeg de julien gesneden boerenkool, zout en de olijfolie aan de aardappelsoep toe en laat alles 15 minuten pruttelen. Als laatst de plakjes chorizo toevoegen.

Wijntip! Quinta Sao Tiago Rood

Gestoofde Konijn met Port

Gestoofde Konijn met Port
Coelho estufado com Vinho do Porto

1 konijn in delen
3 eetlepels olijfolie
1 bakje champignons
10 sjalotjes
3 tenen knoflook
100 g magere spekjes
1 Portugese chorizo
bosje peterselie
1 glas rode Port
½ runderbouillon

Marineer de stukjes konijn voor minstens drie uur met peper en zout en de Port. Dep de konijn droog en bewaar de marinade. Verhit de olijfolie en bak de stukken konijn aan alle kanten bruin. Voeg de spekjes en de chorizo toe en bak deze omscheppend bruin. Fruit de sjalotjes en de knoflook zachtjes mee en voeg de paddenstoelen toe. Schenk de Port(marinade) erbij en laat het geheel even sudderen. Giet de bouillon erbij en stoof het konijn met het deksel schuin op de pan in ca. 45 minuten heel zachtjes gaar. Voeg de peterselie toe.

Smakelijke Kerst!
Um Natal gostoso!

Portugese pompoensoep

Portugese pompoensoep
Sopa de abóbora

1 kg. pompoen
300 gr. aardappelen
2 eetlepels olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
½ tl. piri-piri
½ tl. kurkuma
Peper en zout
1 liter groente bouillon
Room
6 gekookte gamba’s
1 bakje verse koriander

Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de uien en de knoflook. Voeg de geschilde en in stukjes gesneden pompoen en aardappel, peper, zout, kurkuma en de bouillon toe en laat de soep 30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep en voeg de room toe. Schep de soep in kommen en garneer met de gekookte gamba’s en takjes koriander.
Tip! Is de soep iets te dik, voeg water toe. Heb je zin in een pittige soep, meng piri-piri erdoor.
Castelo Rodrigo branco

Eet smakelijk! Bom apetite!

Wijntip!
Castelo Rodrigo branco

 

 

Mosseltijd
Mosseltijd!
Portugese Mosselen

Mexilhão de Tomatada

Hoofdgerecht ( 4 personen)

4 kg mosselen - 5 el. olijfolie - 150 g (Portugese Chorizo) in reepjes gesneden -3 uien in ringen - 3 tenen geperste knoflook - 400g rijpe tomaten - 1tl. kurkuma - 1tl. paprikapoeder - 150 ml witte wijn -( zout en peper naar behoefte) - 1 bosje koriander.

Controleer de mosselen en gooi de schelpen die stuk zijn, of na een tikje niet sluiten weg. Verhit in een hoge pan de olijfolie. Bak de reepjes chorizo 3 minuten. Voeg de uien en de knoflook toe en fruit ze heel zachtjes glazig. Voeg de blokjes tomaten, de kurkuma, paprika, peper, zout, takjes koriander en de wijn toe en roer deze door, laat alles even pruttelen. Leg de mosselen in de pan. Breng de mosselen in een gesloten pan aan de kook en kook ze 6 - 8 min. tot alle schelpen openstaan. Bestrooi met verse koriander.

Wijntip!
Torre de Menagem vinho verde
Alvarinho QM

Chorizo - weetjes!
Portugese chouriço (chorizo) is verfijnder, zacht van smaak en gastronomisch breed inzetbaar.

 

 
onder de 18 jaar geen alcohol
glas wijn